Топ-100
Poprzednia

ⓘ Tomasz Sapryk



Tomasz Sapryk
                                     

ⓘ Tomasz Sapryk

W 1973 wstąpił do Związku Harcerstwa Polskiego, gdzie w okresie od 26 września 1981 do 5 października 1982 pełnił funkcję drużynowego 288 WDH Trampy na Pradze-Południe.

Absolwent Państwowej Wyższej Szkoły Teatralnej im. Aleksandra Zelwerowicza w Warszawie 1990. W latach 2012–2015 w zespole Teatru Narodowego. Aktor teatrów warszawskich: Powszechnego im. Zygmunta Hübnera 1990–2005, 2008–2010 oraz Syrena 2010–2012.

Współpracował z teatrami warszawskimi: Polskim, Rampa, Ochoty, Bajka, na Woli im. Tadeusza Łomnickiego, Polonia, Komedia, Capitol, Kamienica, a także ze Sceną SAM w Gdyni. Występował również w spektaklach Teatru Polskiego Radia i Teatru Telewizji.

Laureat Orła – Polskiej Nagrody Filmowej w kategorii "najlepsza drugoplanowa rola męska”, za rolę Ojca w filmie Sztuczki Andrzeja Jakimowskiego 2008.

                                     

1. Filmografia

  • 2005: Lawstorant – Kazio Traczyk
  • 2006: Wiedźmy – dzielnicowy Henio
  • 2009: Synowie – Wigoń
  • 1998: Rozmowy przy wycinaniu lasu teatr TV – Zyzol
  • 2004: Wesele – sierżant Styś
  • 2012: Sztos 2 – milicjant
  • 1995: Nic śmiesznego – asystent operatora na planie filmu Adama
  • 2003: Superprodukcja – kierownik planu
  • 2007: Sztuczki – ojciec Stefka i Elki
  • 2011–2016: Ranczo – radny Myćko
  • 2014: Świat według Kiepskich – mężczyzna w studio odc. 454
  • 2020: Broad Peak – Andrzej Zawada
  • 2003: Show – Zbyszek, przyjaciel Czarka
  • 2002: Jest sprawa… – Tadek Zawadzki
  • 2011: Weekend – Szasza
  • od 2018: Korona królów – kanclerz Zbigniew ze Szczyrzyca
  • 2016: Blondynka – Władysław Ciupak "Dino”
  • 2001: Pieniądze to nie wszystko – Rysio
  • od 2019: W rytmie serca – Zbigniew Drygas
  • 2001: Poranek kojota – Marek, ochroniarz Stefana
  • 2010: Ciacho – Kapciak
  • 2006: Wszyscy jesteśmy Chrystusami – Anioł Straż
  • 2007: Dylematu 5 – Jan Pokorny
  • 1994: Wow serial telewizyjny – doktor Angus Hardock
  • 2013: Wszystko przed nami – Nowak
  • 2012: Supermarket – Michał Warecki
  • 2015: Singielka - Staszek Kowalik, ojciec głównej bohaterki
  • 2000-2001: Chłop i baba – Marian Mozyrko
  • 2011: Aida – Zbigniew Zibi Krawczyk
  • 1996: Wirus – Stefan, przybrany brat Michała i kochanek jego żony
  • 2007: Ja wam pokażę! – Eksio
  • 2002: Dzień świra – polityk
  • 2001: Wiedźmin – Dermot Marranga
  • 2003: Tygrysy Europy 2 – wodzirej na weselu
  • 2002: Kariera Nikosia Dyzmy – Niemrawy, grabarz
  • 2006–2007: Fala zbrodni – Rudolf Zyga, wspólnik Von Steina odc. 72, 79, 82, 83
  • 2003–2005: Czego się boją faceci, czyli seks w mniejszym mieście – Klaudiusz
  • 2008: Rozmowy nocą – instruktor w szkole rodzenia
  • 2012: Pierwsza miłość – Kazimierz
  • 2002: E=mc² – Landryna
  • 2009: Nigdy nie mów nigdy – Leon
  • 2007: Ryś – Bill
  • 1993: Uprowadzenie Agaty – kolega Cygana z celi
  • 2016: Wołyń – Izaak Meltzer
                                     

2. Gościnnie

  • 1996: Tajemnica Sagali – wódz Scytów odc. 5
  • 2013: Komisarz Alex – Andrzej Wójcik, ojciec Anny odc. 29
  • 1997: 13 posterunek – kolega Cezarego odc. 7
  • 2006: Niania – Igor Wroński odc. 34
  • 2004: Kryminalni – Michał Siudecki "Siuda” odc. 7
  • 2009: Przystań – Wojtek Kurzaj odc. 9
  • 2011: Na dobre i na złe – pacjent ze złamaną nogą, fan Klausa odc. 473
  • 2011: Układ warszawski – 2 role: Zdzichu Marchwicki, Gienek Marchwicki odc. 10
  • 2013: Lekarze – pijak Dawid odc. 29
  • 1998: Gwiezdny Pirat – kierowca autobusu odc. 2
  • 2016: Ojciec Mateusz odc. 212
  • 1989: Odbicia – działacz studencki odc. 2
  • 2014: Prawo Agaty – mecenas Czerwiec odc. 66
  • 1988: Crimen – lisowczyk odc. 1
  • 2012: Pierwsza miłość – Kazimierz
  • 2000: Słoneczna włócznia – Dil odc. 4, 5
  • 2002: Sfora – handlarz narkotykami
  • 2013: Spadkobiercy - pastor odc. 74
  • 2017: Ucho Prezesa – Grzegorz odc. 13, 22
  • 2009: Londyńczycy 2 – kierowca Kazio odc. 2, 5
  • 2003: Magiczne drzewo – kierownik telewizyjnego bufetu odc. 3
                                     

3. Użyczył głosu

  • 2001: Potwory i spółka
  • 2015: Avengers: Czas Ultrona – James Rhodes/War Machine
  • 2004: Legenda telewizji – Ron Burgundy
  • 2013: Iron Man 3 – James Rhodes/Iron Patriot
  • 2010: Brygada
  • 2011: Auta 2 – Grem
  • 2010: Toy Story 3 – Rex
  • 1999: Toy Story 2 – Rex
  • 2003: Nawiedzony dwór – Duch #1
  • 1995: Toy Story – Rex
  • 2004: Iniemamocni – Pan Kropp
  • 2002: Śnieżne psy – Dr Rupert Brooks
  • 2003: Gdzie jest Nemo? – Młot
Free and no ads
no need to download or install

Pino - logical board game which is based on tactics and strategy. In general this is a remix of chess, checkers and corners. The game develops imagination, concentration, teaches how to solve tasks, plan their own actions and of course to think logically. It does not matter how much pieces you have, the main thing is how they are placement!

online intellectual game →