Топ-100
Poprzednia

ⓘ Paweł Pitera



                                     

ⓘ Paweł Pitera

Absolwent Wydziału Filologii Polskiej Uniwersytetu Warszawskiego dyplom 1976 oraz Wydziału Reżyserii Państwowej Wyższej Szkoły Filmowej Telewizyjnej i Teatralnej im. Leona Schillera w Łodzi dyplom 1980.

Wielokrotnie pracował w teatrze, reżyserując głównie komedie i farsy, na deskach takich scen jak Teatr Wybrzeże w Gdańsku 1987-1989, Teatr im. Wandy Siemaszkowej w Rzeszowie 2002-2003, Teatr Muzyczny w Poznaniu 2003, 2007, Teatr Polski w Poznaniu 1999, Teatr im. Wojciecha Bogusławskiego w Kaliszu 2003, 2005, Teatr im. Stefana Jaracza w Olsztynie 2004, Teatr Nowy im. Kazimierza Dejmka w Łodzi 2011, Teatr Zagłębia w Sosnowcu 2009 i Teatr Bagatela im. Tadeusza Boya-Żeleńskiego w Krakowie 2007, 2011–2013.

Reżyser filmów dokumentalnych, seriali telewizyjnych i pełnometrażowych filmów telewizyjnych spośród których najbardziej znanymi są Szkatułka z Hongkongu 1983, Na kłopoty. Bednarski 1986, Powrót do Polski 1988 oraz Świadectwo 2008. Reżyserował również programy telewizyjne, publicystyczne, muzyczne i edukacyjne.

Był stypendystą National Forum Foundation, założonej przez Ronalda Reagana.

                                     

1.1. Filmografia Filmy fabularne

  • 1995 - Odjazd serial tv Obsada aktorska lekarz,
  • 1992 - Łza księcia ciemności Scenariusz-nowela,
  • 1983 - Szkatułka z Hongkongu, Reżyseria,
  • 1990 - W środku Europy Obsada aktorska nauczyciel,
  • 1974 - Urodziny Matyldy Współpraca reżyserska,
  • 1982 - Prawo jest prawem Współpraca reżyserska,
  • 1983 - Sen o Violetcie w Sny i marzenia Reżyseria, Scenariusz,
  • 1988 - Powrót do Polski, Reżyseria
  • 1987 - Kocham kino Obsada aktorska naczelnik miasta,
  • 1973 - Nie będę cię kochać Współpraca reżyserska,
  • 1981 - Był Jazz Reżyser II,
  • 1986 - Na kłopoty. Bednarski serial TV, Reżyseria,
                                     

1.2. Filmografia Filmy dokumentalne

  • 2008 – Zapomniane powstanie Konsultant,
  • 2017 – Habit i zbroja Reżyser, Scenarzysta,
  • 1980 – Statek Reżyser,
  • 1993–1994 – Komputerowa szkoła Marka Peryta Reżyser,
  • 1996–1998 – Maciek, rower i ekonomia Reżyser, Scenarzysta,
  • 1979 – To także Berlin West, Realizator
  • 1999 – Papież Jan Paweł II i jego przyjaciel Realizator, Scenarzysta,
  • 1997 – Ach, te okienka Reżyser,
  • 2000 – Watykan Jana Pawła II Realizator, Scenarzysta,
  • 2008 – Świadectwo Reżyser, Scenarzysta,
  • 1999 – Historia ubezpieczeń Reżyser, Scenarzysta,
  • 2006 – Tajemnice Watykanu Reżyser, Scenarzysta,
  • 2003 – Nie lękajcie się Realizator, Scenarzysta,
                                     

1.3. Filmografia Etiudy szkolne PWSFTviT

  • 1977 - Lustro Reżyser,
  • 1978 - Kocham Johnyego Travoltę Scenarzysta, Dźwięk,
  • 1978 - Spotkałem kiedyś szczęśliwych Tatarów. Reżyser,
  • 1979 - Postiv Reżyser,
  • 1979 - Ceremonał Reżyser,
  • 1977 - Jestem zwykłym pracownikiem Reżyseria,
  • 1979 - Niedziela Współpraca reżyserska,
                                     

2. Nagrody filmowe

  • 2008 - Świadectwo - Nagroda Stowarzyszenia "Kina Polskie” Platynowy Bilet,
  • 2004 - Nie lękajcie się - Niepokalanów Międzynarodowy Festiwal Filmów Katolickich I Nagroda w kategorii filmu dokumentalnego,
  • 1984 - Sny i marzenia - Avellino Międzynarodowy Festiwal Filmu Neorealistycznego, II Nagroda,
Free and no ads
no need to download or install

Pino - logical board game which is based on tactics and strategy. In general this is a remix of chess, checkers and corners. The game develops imagination, concentration, teaches how to solve tasks, plan their own actions and of course to think logically. It does not matter how much pieces you have, the main thing is how they are placement!

online intellectual game →